Pestrý prosinec

05.01.2014 17:58

Už v průběhu listopadu jsme začali s přípravami na kounické trhy a s nacvičováním programu na  vánoční besídku. S radostí si děti nakreslily rozpustilé čertíky i strašidelné lucifery. Moc se snažily  při výrobě keramických mističek, zasněžených lucerniček, veselých andílků nebo při přípravě kokosového cukroví. Vyrábění totiž patří k našim nejoblíbenějším činnostem.

Stejně jako vloni nám předvánoční čas připomínal krásný adventní věnec od maminky Turkové a pytlíčky s překvapením. Každý den jsme si při zapálené svíčce rozbalili jeden pytlíček, ve kterém se schovával jeden vánoční zvyk nebo nějaká dobrůtka. Postupně se děti seznamovaly s různými zvyky, které dříve lidé udržovali na Štědrý den. Hodně času jsme během prosince věnovali nacvičování čertovských tanečků, vánočních básniček a zpívání koled, které jsme spolu s vánočními zvyky předvedli rodičům, babičkám a dědečkům na vánoční besídce.

Jak prožívali advent a Vánoce zámečtí páni a kde se vzal vánoční stromeček, jsme se dozvěděli na výletě na zámku v Radimi. V černé kuchyni jsme spálili na ohništi polínko s přáníčky, která jsme společně pro naši třídu vymysleli. Snad se ta přání proměněná v dým dostala do nebe, splní se nám a budeme v příštím roce zdraví jako rybičky, budeme dobří kamarádi a budeme mít chytré hlavičky.

K tradičním prosincovým akcím patří Kounické trhy. Jsem moc ráda, že se naše výrobky líbily a že se všechny prodaly. Děkuji všem, kteří si je koupili a přispěli tak do naší třídní pokladničky.

Den před prázdninami proběhl přebor školy ve skoku vysokém, při kterém padlo mnoho osobních rekordů. Z naší třídy se nejlépe dařilo Aurorce, Tomáškovi a Pavlíkovi.

Poslední školní den jsme vydali do lesa, abychom před Vánocemi přilepšili zvířátkům. Po návratu jsme si ve třídě uspořádali malou vánoční oslavu s voňavým čajem a cukrovím od maminek.  Než jsme se rozloučili, rozbalili jsme si poslední adventní pytlíček a dárečky od spolužáků. A pak už mohly začít očekávané dvoutýdenní prázdniny.